Copenhagen Gallery

Krausesvej Daycare Centre

Zoning regulations called for a one-storey building, so the architects had to make the most of the space.

The local plan allowed for only one story to be built on the site, which was to be used for a day-care centre. The architectural challenges were to create enough space inside and out for employees and 36 children on a fairly small site, to ensure enough light for the institution, which is bounded by apartment buildings five and six storeys tall, to keep the new building from taking light and air from the neighbors, and especially to create a style that would harmonize with the surroundings.

The project pragmatically met the many physical and functional challenges. The institution covers nearly the whole site except for a single incision, which lets daylight into the building, on the one hand, and leaves room for an enclosed outdoor space on street level, on the other. It was designed around two parallel slabs, the floor and the roof, which is used for an outdoor recreational space that is nearly as large as the institution's c. 530 sq. m. of indoor space. An especially distinctive feature is the ramp that links the two planes. It has a red rubber covering and is furnished with specially designed outdoor beanbag chairs that can also be used as parasol stands if the sun's rays are too strong in summer. Inside there are three nursery rooms, a living room, kitchen, cloakroom, office, and changing room. Corridors are reduced to maximize space and the joint living room is at the heart of the building, with access to all the other rooms.

Last updated Tuesday, January 21, 2014

}