Copenhagen Gallery

Krystallen

A sculptural building and a large public square are under construction at Kalvebod Brygge.

The triangular site between Hambroesgade, Puggårdsgade and Kalvebod Brygge has been prepared to accommodate the extension of the Nykredit headquarters on the waterfront, known as the Glass Cube. The new extension is called the Crystal. It will have a floor area of about 7,000 m2 and provide room for 400 employees. Unlike the row of straight-angled facades along the Kalvebod Brygge waterfront, the new building has sculptural influences and is elevated above ground level.

Connection between harbour and city

Around and beneath the Crystal there will be a 5,000 m2 public square that will improve the connection between the waterfront and the city centre.

Elevated building

The Crystal was designed by Schmidt Hammer & Lassen, who also designed the Glass Cube. The new building owes its name to its glass facade and its crystalline shape, laid out in the form of a "Z" and rising asymmetrically above the ground, 31 metres above at the lowest point and 34 metres above at the highest. At each corner of the structure there is an atrium to ensure an optimal intake of light into the building.

In order to create views and a good connection with the harbour, the Crystal is elevated above the ground, supported only at three points, so that people can pass under it. Thanks to this geometrical shape and the double glass facades, the building will reflect the changing light and colours of the sky, and will thus change appearance during the day and over the course of a year.

Square with water walls

The conceptual design of the building was made in close collaboration with the landscape architects of SLA who designed the 5,000 m2 square, which has been named 'Under the Crystal'. The rhythm of the day and the changing seasons are also integrated into the design of the square, whose main elements include a number of water features and specific lighting arrangements.

During the day, the square is divided into a number of smaller spaces created by water walls shaped by the prevailing winds and the people moving about in the square. Water mist is created, as is a water surface that reflects the changes of the sky and emits a faint turquoise glow at night.

Last updated Tuesday, January 21, 2014

}