Copenhagen Gallery

Landsbyen Daycare Centre

Landsbyen (”The Village”) is garlanded by trees on a lovely piece of sloping ground in Grøndal Park in Vanløse, where the kids can hare up and down a sinuous path on their little bicycles.

For a good many years now the City of Copenhagen has had a shortage of day-care places to meet its obligations under the local authority's child-minding guarantee, which is why the City Council of Copenhagen adopted a Daycare and Schooling Plan in June 2003, and a competition was announced for ten new institutions. The requirement was that, above all, the institutions had to be cheap and quick to build.

Thus it took just eight months from the time when ONV's drawing offices won the assignment for five of the institutions till the first one had been built. This was made possible by working with prefabricated, room-sized modules transported to the building site and clad with various types of façade.

Despite the cut-price construction technique, both Landsbyen in Grøndalsvænge Allé in Vanløse and another ONV institution, Møllehuset in Møllegade in Nørrebro, have been praised for their robust, yet elegant appearance.

Terrace and waving windows

Landsbyen ("The Village") is encircled by trees on a lovely piece of sloping ground in Grøndal Park in Vanløse, where the kids can hare up and down a sinuous path on their bicycles.

The actual building is on two floors, with a glass façade and balconies all down the length facing a play area and park. A number of staggered wooden louvres have been positioned in front of the façade to adjust and vary the light intake. Facing the street the façade is darker and more solid, but coloured by a number of oblong "waving windows" the height of a child, where offspring can say goodbye to their parents in the morning. The entrance is located in a little bend in the building, and from there you enter a central distribution room.

Final touches in place

Lisbeth Sonne, assistant manager at Landsbyen, tells us that both staff and parents are pleased with their new building, which was commissioned in August 2004. In particular, the parents rave about the lovely light.

As is often the case with new day-care centres, however, there has been a number of shortcomings that were only discovered after moving in. For instance, toddler-proof locks have had to be fitted to the waving windows, which the children quickly worked out how to open, and a childproof guard rail installed near the stairs to the first floor.

Last updated Tuesday, January 21, 2014

}