Copenhagen Gallery

Niels Bohr Science Park

New science centre will bring together the natural science faculties at the University of Copenhagen

The faculty of natural sciences at the University of Copenhagen has a long and proud history. Since its establishment in 1850 the faculty has bred a handful of Nobel Prize winners. In the future, too, education and research have to be of international calibre. A new science centre is to take the faculty into the new millennium.

Today the science departments are spread across a number of more or less run-down buildings in the University Park. With the construction of the Niels Bohr Science Park the departments of mathematics, physics, chemistry, computer science and natural science didactics will move in under the same roof. In this way the university hopes to be able to strengthen cross-disciplinary collaboration between the 3-4,000 students and 800 researchers who, according to plan, will occupy the new buildings.

Most of the faculty's buildings were erected in the 50s and 60s, which means that a thorough overhaul of the building stock and the technical installations is in fact greatly needed. And because scientific research keeps moving on, there is an ever-growing need to design buildings which are robust to future changes in use.

Two phases

Niels Bohr Science Park is built in two phases on either side of Jagtvej.

Phase 1 comprises approx. 30,000 gross sq m and will be placed in what is at present a car park in the University Park and which will be discontinued because future users are expected, increasingly, to choose the bicycle over other forms of transport.

Phase 2 is somewhat smaller (15,000 sq m) and will be sited west of Jagtvej. The two buildings are to be linked by a tunnel under the road or, if the local authorities grant permission, by a spectacular footbridge.

Green gardens

The two buildings are designed according to a set of common guidelines. Each floor is divided into a number of distinct trapeze-shaped zones which constitute the teaching and research areas. The units are separated by atriums, a kind of indoor courtyards, which cut vertically through the buildings, providing daylight to all floors. This conveys a sense of openness with unimpeded views across the buildings and out through the semi-transparent facade. Moreover, the first building has a large central atrium with natural ventilation through the roof.

Play of transparency and reflection

The two buildings will be completely clad in pyramid-shaped glass elements which will create a play of transparency and broken reflections on the facades. The facade pattern is intended to tie the two buildings visually together, but at the same time ensure a slightly heterogeneous impression.

Part of Nørre Campus

The new science park is part of an overall strategy aimed at creating a coherent architectural identity for the campus situated on the border of Nørrebro and Østerbro which will be home to the faculties of health, pharmaceutical and natural sciences. Over a number of years a total investment of DKK 3.3b will be spent on new laboratories for the university.

The two phases are expected to be completed in 2014 and 2015 respectively.

Last updated Tuesday, January 21, 2014