Copenhagen Gallery

Øbro 105

There are many layers in the building: historical layers, functional layers – and a C. F. Møller layer.

"There are many layers in the building: historical layers, functional layers - and a C. F. Møller layer," says Anna Maria Indrio, who designed Øbro 105, a residential building in the Østerbro quarter that was nominated for the prestigious Miles van der Rohe award back in 2006. It's a modern interpretation of the distinctive buildings on Østerbrogade that are rich in history, detail, and sculptural form. Øbro 105 is a U-shaped building with oblique axes, copper-covered bay windows, tiles, and heavy brickwork conceived as if it hovered on a base of glass. When the Union of Salaried Architects nominated Øbro 105 for the Mies van der Rohe Award, the nominating committee called it "a sublime reinterpretation that respects its surroundings without mimicking them."

Øbro 105 carries on the heritage of designs by Kay Fisker and C. F. Møller from the 1930s, like Vestersøhus (1938), located on one of Copenhagen's lakes. It is a functionalist building that uses limited means to create interesting effects, and life in what at first seems like an inaccessible and solid material. The courtyard faces south, where the balconies are also located, oriented toward the sun. The darker side on the north, the façade on Østerbrogade, was given large, light-filled bays that let residents follow what is going on outside on the busy street below.

Last updated Tuesday, January 21, 2014

}