Copenhagen Gallery

Stenurten Daycare Centre

Stenurten was the city’s pilot project for urban ecology and sustainable project design, taking the environment into consideration throughout the building process.

Behind Brorson's Church on Rantzausgade is Copenhagen's first sustainable institution for toddlers and kindergarteners. Stenurten is the city's pilot project for urban ecology and sustainable project design, taking the environment into consideration throughout the building process. This meant putting moss on the roof, installing radiant floor heating, insulating with flax, and using unfired bricks. Both children and adults make ecology and concern for the environment part of their everyday lives.

Stenurten's site formerly held a street and a bunker. Its elongated form meant that the building's narrow volume was non-negotiable. In order to avoid overshadowing Brorson's Church, the institution burrows down to street level on the northeast and opens up on the southwest, where an urban park has been envisioned for the former railroad yard. This is also where the institution's outdoor facilities are located, with play areas on different levels, little gardens with herbs, compost heaps, and stacks of firewood. The building's climate zone is behind the expansive glass facades on the southwest. Together with the large chimneys, they power the building's natural ventilation system.

Last updated Tuesday, January 21, 2014

}