Copenhagen Gallery

Tagensvej Screen

Acoustically sealed walls would reduce noise pollution and enhance housing quality in the residential blocks on Tagensvej.

The residents of Tagensvej 152-180, a stone's throw from Bispebjerg Station, live in one of Copenhagen's busiest streets. The residential complex that was provided with balconies and courtyard areas is plagued by noise pollution to such a degree that the outdoor spaces are unusable. The erection of acoustically sealed walls towards Tagensvej, whose transparent construction permits light penetration and passage to the courtyard, will enhance the housing quality in the complex tremendously.

Kay Fisker and the social dimension of architecture

In cooperation with the Haraldsgade Facelift Scheme, the family who owns the building has taken the initiative to recapture the courtyard space and restore relative quiet for the residents. The architectural practice of Svendborg Architects was assigned the task of devising a solution to that challenge. The project may be regarded as an attempt to re-establish the social dimension that was a key element of architect Kay Fisker's functionalism.

From noise baffle to glass screen

What was in the first instance meant to be noise baffles have in the proposition from Svendborg Architects been transformed into glass screens which retain both the visual and physical connection between the street and the courtyard.

The construction is made of transparent prisms that are turned and twisted in various directions, and the resulting intervening spaces will be used for passages and public functions.

The project includes two courtyards both of which are today open on the side facing onto Tagensvej, but in the future pedestrians will be led through passages in the walls. One of the courtyards will be turned into a green space, while the other will remain a car park.

A self-sufficient wall with a gallery and a laundry

Instead of closing off the courtyard areas from the surrounding world, the solution will open them out towards Tagensvej with the establishment of a street gallery and a laundry in one of the walls and two publicly accessible balconies in the other. Also, it will be possible to set up a café in connection with either the laundry or the gallery. The aim of the two balconies is to create a social space of a scale somewhere between the private balconies and the large, communal courtyard.

The twisted form of the transparent prisms will prevent a bulky appearance of the glass screens. At the same time their construction and orientation make it possible to integrate solar cells into the top surface where energy gain will be maximal. The wall is intended to be self-sufficient, which means that irrigation and lighting, for the laundry and gallery as well, will be supplied by sun cells and rainwater collection.

Last updated Tuesday, January 21, 2014

}