Copenhagen Gallery

Tietgenkollegiet

One of the principal characteristics of this hall of residence is the close relationship between private and communal spaces. The round shape of Tietgenkollegiet guarantees both areas the very best conditions.

The close coexistence between private and communal spaces, often separated only by a thin door, makes this hall of residence quite unique. In fact, the dialogue between individuality and communality forms the very basis for the architecture and layout of Tietgenkollegiet.

Tietgenkollegiet was the result of an architecture competition organised by the Nordea Denmark Foundation with the intention of building a visionary version of the hall of residence of tomorrow. Lundgaard and Tranberg's round building won the competition. On both the architectural and metaphorical fronts, it is all about inclusion, community and equality.

Dynamic façade for a vibrant building

Tietgenkollegiet's round structure contains seven floors and a total floor area of 24,000 m². The building is intersected by five vertical cuts, which both visually and functionally divide the building into sections, at the same time serving as thoroughfares and providing outdoor access to the central courtyard and the building's floors. The ground floor has a café, function hall, study and computer room, workshops, laundry, music and conference facilities, and a bicycle park. The upper floors have residential clusters of 12 rooms in each of the building's five blocks. The courtyard space is in the centre. A natural unifying midpoint, the courtyard has both physical and visual contact with every part of the building.

The façade of Tietgenkollegiet is characterised by cantilevers and ledges, which break up any potential monotony in the cylindrical shape, and instead create a vibrant and rhythmic expression.

Inspired by China

Tietgenkollegiet was inspired in part by the traditional Tulou communes of southeast China. These village communities consist of individual dwellings and communal facilities, united by a circular configuration.

The circle provides the very essence of Tietgenkollegiet, helping to create a building, which never turns its back and leaves no reverse sides, dingy corners or dead ends. On the contrary, both physically and visually the building is characterised by long, uninterrupted thoroughfares with walkways, which continue round and round, and by open sight lines across the courtyard. This anchors the cohesion between individuality and communality across all sections of the hall of residence.

Individuality v. collectivity

Tietgenkollegiet is an excellent example of how communal and individual spaces can successfully coexist. The communal spaces, such as the kitchen, common room, terraces and utility room face inwards, with large windows, which provide an unobstructed view across the courtyard. That means people can see what is happening in the other communal spaces and quickly nip across, if they notice something interesting. All the rooms are located on the building's outer periphery, with a view of the surroundings, and at a comfortable distance from the bustling life of the communal areas. This concept provides the very best conditions for both communality and private life.

Tuesday, January 21, 2014 / By Ida

Last updated Tuesday, January 21, 2014

}