Copenhagen Gallery

Utterslev School

Utterslev School was first new primary and lower secondary school built in Copenhagen in more than 25 years

Utterslev School on Skoleholdervej in north-western Copenhagen was the first new primary and lower secondary school to be built in Copenhagen for more than 25 years when it was completed in 2006. An important aspect of the project was to set new standards for flexibility, indoor climate and sustainability.

KHRAS Architects, who designed the school, used environmentally-friendly materials wherever possible. Partition walls can be moved into several different positions, which ensures the flexibility required, meaning the school will be able to cater to future needs and requirements and can be adapted to changing patterns of use and educational trends and developments.

Science profile

The City of Copenhagen wanted a special focus on nature and the natural sciences at Utterslev School. The outdoor areas are dominated by a canal filled with rainwater collected from the roofs and piped into the canal.

On an everyday level, the canal environment serves as a circulation zone, a recreational zone during breaks and a meeting place for the school's students and visitors. It is also a science discovery centre, as the plants, fish and small locks in the canal can be used for teaching and learning purposes.

Elongated site

The school is located on a relatively small but long site that stretches between two of the major open areas in the district: Utterslev Square and Bispebjerg Cemetery. This site made it an obvious solution for KHRAS Architects to work with two themes when determining the layout and design of the school: the school as an extension of the two open areas, serving as an open, easily accessible cultural institution in the local community, and the school's focus on nature and science, which is symbolised by the rainwater canal running between the school buildings.

Last updated Tuesday, January 21, 2014

}