Copenhagen X Gallery

Guldberg Byplads

Guldberg Byplads is a modern urban space in Sjællandsgade in Nørrebro , which at one and the same time functions as a town square, a public playground and a schoolyard for Guldberg Skole.

Six years of hard struggle to get more recreational areas in the district have now paid off. Guldberg Byplads is a modern urban space in Sjællandsgade in Nørrebro that caters to children as well as grown-ups and allows room for play, sport and relaxation.

Traffic calming creates a new and safe urban space

The square is situated more precisely on the stretch of road between Prinsesse Charlottes Gade and Stevnsgade and is bounded by Guldberg Skole, Simeons Kirke and the old Sjællandsbad, which was closed at the end of 2010.

The area has been closed to traffic and together with the other buildings nearby an attractive and safe public urban space has been created in inner Nørrebro. On the other side of Guldberg Skole there are new playgrounds linked to the town square by pedestrian paths on both sides of the school.

Three-in-one

The area functions at one and the same time as a town square, a public playground and a schoolyard for Guldberg Skole. This gives the residents the possibility of using their district in a more active manner than before, since the new area has multiple functions.

The town square, for example, offers a mountain-like roller coaster, small ring-shaped trampolines, wooden seating furniture when you want to relax and a landscaped climbing area. The square also has a large granite surface that will accommodate people, tents and stages for major and minor events that require a bit of "floor space".

Climbing and ball games

The play area is the place for movement and play that involve upward motion. Here is playground equipment for climbing, swinging, balancing and hanging.

The area also comprises an open and continuous flat surface devoid of edges and barriers. There is space here for horizontal games, with equipment for playing basket ball, for instance, or football and table tennis. The flat area, moreover, is suitable for cycling, chalk games, skipping ropes, roller skates, skateboards etc.

Big organic play sculpture

The urban sculpture-like equipment is likewise designed for playing and for jazzing up the space. One option for the children is to climb into the hollow middle of a big, white, organically shaped sculpture. It is made by sculptor and designer Hans Henrik Øhlers, who has developed a special building technique to arrive at the particular organic shape which is capable of standing both strain and hard wear.

Universet (The Universe) planned as an active part of the square

In the area next to the new and modern after-school centre Universet, located in the southeastern part of the playground, there is seating furniture with matching tables made in concrete. The building of the after-school centre actively integrates with the local theme. The ground floor of the building features a new, tiny culture house that the residents of the area can borrow and use for various activities. The area under the building overhang is furnished with various pieces of playground equipment, and there is free access to the roof, which will be fitted out for parkour for children and ball games.

Part of a major facelift scheme

The district is part of the facelift scheme "New Urban Life around Guldberg Skole", that begun in 2006 and saw completion in 2011. Apart from the new district, five spots have been pinpointed for intervention along Guldbergsgade to promote safe school routes for the children of the district. The five points of intervention are also meant to give life in the city a lift, particularly on the stretch of road running from Skt. Hans Torv up to Empire Bio, and to improve territorial cohesion.

Guldberg Plads, at the northernmost end of Guldbergsgade, is likewise in for a much needed facelift. The old playing field is to be renovated and modernised and will thus contribute to promoting sports activities for the oldest pupils at Guldberg Skole and local people in general.

Last updated Wednesday, February 19, 2014