Danish Architecture Guide

North Jutland Museum of Modern Art

The museum is sited in a landscape setting in a former gravel pit against the background of an adjoining wood. It is shaped like a stepped pyramid sided with white Carrara marble. The main entrance is emphasised by a glass and bronze section. Left of the main entrance is a complex-shaped chamber music room, and behind it rises the large central hall. Surrounding the central hall is a series of exhibition rooms, all visible from outside with the characteristic roof lights that bring natural light into the rooms. In the lower ground storey are secondary functions like parking, workshop, storerooms and a café. The nearest surroundings are laid out as a sculpture park, in which an amphitheatre is enclosed by a distinctive white wall, clearly separating culture and nature.

Tuesday, December 31, 2013 / By Kasper Egeberg

Last updated Wednesday, January 22, 2014