Danish Architecture Guide

Nørreport Station

It was never for fun that you turned up at the old Nørreport Station. You were bound to be standing in someone's way, the stairs looked like the set for a horror film, and it took forever to find your bike. But the rebuilding of Nørreportwill  make all these issues a thing of the past.

The new Nørreport is an open, cohesive space with clear and easily accessible facilities, created out of your very footsteps. A study of pedestrians' preferred routes at Nørreportwas the actual basis for the design of the new station. Movement analysis showed how pedestrians move most naturally across the square, at the same time as identifying the areas, where there is not much traffic. Buildings, bicycle parking and other facilities are located organically, so that instead of creating obstacles, they generate a good flow across the square. The square is dominated by round shapes, which create a coherent look without 'back ends' or nooks and crannies. Bicycle parking is distributed over the entire square in small 'islands', which are sunken to a depth of 30-40 cm, so you are in no doubt as to where to park your bike.

The new station buildings will be covered by one large organically shaped roof, which will unite the buildings and provide shelter from the elements. In the open areas there is space for street life, seating, shops and outdoor eating. All bus and car traffic is concentrated on the Nørrebroside, so the open space can flow naturally over into the pedestrian streets of Fiolstræde and Købmagergade.

Wednesday, January 08, 2014 / By Kasper Egeberg

Last updated Tuesday, February 11, 2014