Danish Architecture Guide

Sampension

The Sampension head office is located at a former Tuborg-brewery area bordering The Øresund north of Copenhagen. Comprising two building volumes; an extruded L-shaped angle and a rectangular tube, clad in grey green granite and black copper which will mellow to green. The copper shutters are in the form of slim perforated cassettes, positioned alternately facing outward and inward, creating a subtle relief effect on the facade.

Inside, a stout granite staircase leads from the foyer up to a surprising, impressive atrium on the first floor. The atrium stretches to the gable of the building in a generous elliptical shape, at the same time reaching upwards through all the floors of the building. At ground floor level there is a canteen as well as a conference and meeting centre, with access to terraces in the gable. Light colors dominate and let the entire building vibrate in immaterial lightness while a artistic water-wall made of more than 500 optical fibers changes colors of light.

Tuesday, December 31, 2013 / By Kasper Egeberg

Last updated Wednesday, January 22, 2014

}