Danish Architecture Guide

Tietgen Residence Hall

The highly praised Tietgen residence hall (kollegium) is a seven-storey round building accommodating 400 students. The design of the residence hall takes its cue from the traditional Tulou buildings in southeast China. These are village communities with individual dwellings and communal facilities united in enclosed circular structures.

Five vertical lines divide the building into sections and also serve as continuous passages that provide access from outside to the central courtyard. The ground floor has a café, an assembly hall and multiple other common facilities. The residences are located on the other floors, twelve in each segment. The rooms are located around the perimeter of the building, enjoying a view of the surroundings. The communal kitchens, recreational lounge areas, terraces and utility rooms are orientated towards the inner courtyard, the centre-point of the building and the heart of communal life. The rooms, hallways and communal kitchens are designed in a minimalist and raw style characterised by untreated wood, concrete and exposed steel structures.

Tuesday, December 31, 2013 / By Kasper Egeberg

Last updated Wednesday, January 22, 2014

}